AÇÒ ÉS EL BLOC DE LA COLLA EL PINYOL.

DES D'ACÍ PODRÀS SEGUIR LA NOSTRA ACTUALITAT.

LA IL·LUSIÓ PER LA NOSTRA MÚSICA i TRADICIONS ENS DÓNA FORÇA, NO ENS ATURARAN MAI




diumenge, 23 d’agost del 2009

les danses de Xixona 2009

Enguany per primera volta, la colla el Pinyol, ha col·laborat amb la colla dels Arreplegats i un dels nostres ha tocat en les seues danses.

S'ha de dir que la dansà de Xixona, tot i que la música és molt semblant a la nostra, només toquen dos tonades, a diferència de les nostres que en tenim més de vint arreplegades (i segurament antigament n'hi havia més).



En quant a la dansà, allà ho fan durant quatre dies, la setmana prévia a les seues festes de moros i cristians d'agost. La dansà consisteix primerament en anar a arreplegar a les balladores fent una mena de cercavila pels estrets i empinats carrers del casc antic del poble, tocant una peça tradicional amb la dolçaina anomenada "l'arreplega".


En acabant es baixa a la plaça, i comença la dansà, que amb un ritme una mica més lent que a Callosa i la en general a la Marina, i que es desenvolupa amb un ball sempre igual (i que no es fa a Callosa, que a diferència se'n fan molts de diferents des de sempre) i en entre ball i ball els balladors, ventall en mà i les balladores amb les postisses, acompanyen el ritme del tabal amb un pas que recorda l'antic "ball pla" valencià.

En quant a la indumentària, podem explicar que les dones poden eixir amb dos vestits, l'anomenat de xixonenca rica amb falda de color i mocador brodat (conegut com a mantó de manila) o amb el de xixonenca pobra, amb falda florejada amb predomini de colors morats i mocador blanc amb "flecos".

El vestit del ballador oscil·la i va des dels que ixen amb saragüells i jupetí, altres amb brusa negra i fins i tot molts amb texans o altra roba actual...

En definitiva, ens alegrem que esta tradició tan bonica continue al poble de Xixona, i a pesar que com en totes les celebracions tradicionals també té els seus alts i baixos, esperem que no es perda...