Anomenada "valsa" per Ximo Guardiola Cano, aquesta peça es va tocar a les nostres festes fins la dècada dels anys 70, on va deixar d'interpretar-se.
El 2006 quan membres de la Colla el Pinyol estavem elaborant el llibre "Dolçaina i Tabalet. Música i Tradició a Callosa d'en Sarrià" vam contactar amb Ximo, músic de Callosa i membre fundador del grup de música Owix.
Ell ens va explicar que se'n recordava perfectament de la melodia d'aquesta peça i que si voliem ens passaria la partitura. Evidentment ens va fer molta il·lusió poder recuperar aquesta peça, i finalment la vam poder incloure dins l'annex de partitures que conté aquesta publicació que va editar l'Ajuntament de Callosa ara fa 9 anys. Ací baix en teniu la prova.
Als pocs mesos, dins d'un dels concerts que feiem i fem cada any, la colla la va interpretar a la Casa de la Música.
Ací teniu un vídeo del ball moro del diumenge 11 d'octubre del 2015 on podreu escoltar-la, amb l'interessant afegit que els balladors, amb els llums del carrer apagats ballen amb fanalets a les mans, una manera tan tradicional com poc habitual de fer el ball.
Evidentment la visió és dificultosa per la foscor deguda a la forçada manca d'il·luminació del carrer Cervantes, on es va celebrar el ball en honor del capità moro d'enguany, Felipe Llorca.
Gràcies a la memòria de Ximo G.C., un xiquet en aquella època, s'ha pogut tornar a sentir a les nostres festes la "valsa", ja que ha estat arranjada per als diferents instruments d'una banda de música per l'A.A.M. (associació d'amics de la música) del nostre poble.
Encara queden peces de música per recuperar, com per exemple aquestos valsos usats per fer el ball de les pastoretes. També es van publicar en l'annex de partitures del llibre abans esmentat.
Esperem tornar a sentir alguna vegada aquestes peces musicals.