AÇÒ ÉS EL BLOC DE LA COLLA EL PINYOL.

DES D'ACÍ PODRÀS SEGUIR LA NOSTRA ACTUALITAT.

LA IL·LUSIÓ PER LA NOSTRA MÚSICA i TRADICIONS ENS DÓNA FORÇA, NO ENS ATURARAN MAI




dilluns, 31 d’agost del 2009

Recull de fotos de Salvador

Ací vos pose un parell de fotos que m'ha passat Salvador Fotògraf:

-la primera és del divendres de Carnestoltes en què vam tocar amb els xiquets de les escoles públiques de Callosa.


-la segona foto és una panoràmica que Salvador ens va fer el dia de Sant Jaume mentre tocàvem en la degustació de pastissos. És una foto feta a partir de diferents fotos fetes des del mateix lloc successivament, girant la càmara l'angle necessari per encabir a tots, després amb un programa informàtic les ajunta el millor que es pot (llàstima de Sílvia que ha eixit un poc térbola)...



Si cliqueu damunt de les fotos les voreu ampliades

Desfilada de disfresses de les festes de la Nucia

El passat dimarts 18 d'agost tornarem a tocar a les festes de la Nucia, llogats per la Penya de Tomàs Avellà, el nostre company dolçainer la veina vila dels "tramussers".



Ens van demanar de tocar valsos, ja que ells havien de fer unes coreografies disfressats amb uns globus gegants plens de gas (un gas que els va donar problemes i que finalment només pogueren omplir-ne uns pocs dels molts que tenien preparats).

Per això que vam tocar el vals en sol, el vals de l'ouet i el vals mexicà (valsos facilets que ja hem tocat en algun dels concerts que hem fet els darrers anys).


Ací teniu un parell de fotos que ens va fer Lucia, llàstima que de nit i des de lluny passa com sempre,... fotos borroses.

diumenge, 23 d’agost del 2009

Els nanos de Xixona

Encara que enguany no els hem tocat, hem participat també en els nanos de Xixona, que consisteixen en un passacarrer on les dolçaines i tabals acompanyen els capgrossos, i que es fa també la setmana prèvia a les festes d'agost de Xixona.



De tant en tant, es fa una parada on es toca la tradicional peça dels "nanos i gegants", i que a diferència d'una coreografia més o menys complicada com pot ser el ball dels nanos de Callosa, a Xixona consisteix en un ball una miqueta caòtic, on de tant en tant es fa una parada sobtada de la música, i on també els capgrossos queden uns segons aturats com estàtues, fent riure (o plorar) segons el cas, als nombrosos xiquets que s'hi acosten.




Ací teniu unes poquetes fotos de l'acte, per cert que la nostra Ona va estrenar el seu nou cap de dimoni Callosí als nanos de Xixona.

També podeu escoltar els temes dels nanos, les danses i l'arreplegà de les balladores de Xixona. Estes peces estan disponibles en el bloc de la colla dels Arreplegats de Xixona.


les danses de Xixona 2009

Enguany per primera volta, la colla el Pinyol, ha col·laborat amb la colla dels Arreplegats i un dels nostres ha tocat en les seues danses.

S'ha de dir que la dansà de Xixona, tot i que la música és molt semblant a la nostra, només toquen dos tonades, a diferència de les nostres que en tenim més de vint arreplegades (i segurament antigament n'hi havia més).



En quant a la dansà, allà ho fan durant quatre dies, la setmana prévia a les seues festes de moros i cristians d'agost. La dansà consisteix primerament en anar a arreplegar a les balladores fent una mena de cercavila pels estrets i empinats carrers del casc antic del poble, tocant una peça tradicional amb la dolçaina anomenada "l'arreplega".


En acabant es baixa a la plaça, i comença la dansà, que amb un ritme una mica més lent que a Callosa i la en general a la Marina, i que es desenvolupa amb un ball sempre igual (i que no es fa a Callosa, que a diferència se'n fan molts de diferents des de sempre) i en entre ball i ball els balladors, ventall en mà i les balladores amb les postisses, acompanyen el ritme del tabal amb un pas que recorda l'antic "ball pla" valencià.

En quant a la indumentària, podem explicar que les dones poden eixir amb dos vestits, l'anomenat de xixonenca rica amb falda de color i mocador brodat (conegut com a mantó de manila) o amb el de xixonenca pobra, amb falda florejada amb predomini de colors morats i mocador blanc amb "flecos".

El vestit del ballador oscil·la i va des dels que ixen amb saragüells i jupetí, altres amb brusa negra i fins i tot molts amb texans o altra roba actual...

En definitiva, ens alegrem que esta tradició tan bonica continue al poble de Xixona, i a pesar que com en totes les celebracions tradicionals també té els seus alts i baixos, esperem que no es perda...

dilluns, 17 d’agost del 2009

Passacarrer de Polop 2, la Romeria

Este diumenge 16 hem tornat a Polop per tocar en la tradicional romeria.

Jordi, i Ivan a la dolçaina i Jaume al tabal, férem el passacarrer amb els caps de nano nous de Callosa, que els portaven els del col·lectiu l'Empelt. Va anar molt bé, i en acabar el passacarrer vam fer una passadeta del ball dels nanos de Callosa, davant mateix de la casa blava de la nostra companya Madalena.

No havia vist mai esta romeria, i em va semblar que hi havia molt poc públic .... una miqueta descafeinada.



Passacarrer de Polop 1

Este dissabte 15 d'agost hem tocat en diferents llocs, ... festes de Moros i Cristians a Dènia, festes de Polop i Nucia, festes de Sant Roc a Algar, comiats de solter (del meu germà Isaac al matí i de Rosa a la vesprada, etc (massa faena i tot el mateix dia, però ho hem tret tot avant.

Ací tinc unes fotos del passacarrer de Polop amb l'associació d'Ames de Casa.
Per cert que estaria bé que els altres membres de la colla m'enviaren alguna foto de tot el que fan per ahí...


Correfocs de Xixona..., hem tornat vius!!!

Com tots els anys vam començar amb el berenar d'orxata, lletuga, aigua amb llimona, coca d'ametlla i dolcets...



després el passacarrer en què per segona volta vam haver d'amprar un tabalet (només va vindre Irma) i el "ferretero" de la colla dels Arreplegats ens va tornar a tirar una maneta...





En acabant vam baixar a sopar a la kàbila dels geladors, que és on s'ajuntes les diferents filaes de festers per les festes d'hivern (Xixona és l'únic poble del món on hi ha dos festes de Moros i Cristians en el mateix any,... quina cosa més extranya) i allà es va desbocar la cosa,... de fet començarem a Xixona i acabarem a "ANOXIX" que sembla el nom de la ciutat sense oxigen, que realment és com es va quedar després de la fumalera del correfocs.

Per cert que el nostre Llauis es va retrobar amb Esther, la presidenta de l'Associació de Moros i Cristians de Xixona i li va fer una abraçada (i besadetes...) de les que no s'obliden...







En acabar la festa de la kàbila ens en vam anar corrent, que arribavem tard al correfocs, la gent ja estava preparada a l'entrada del poble. Enguany algú es va despistar i no hi havia ningú organitzant les entrades de les més de 50 dolçaines que deviem ser, i no va ser fins un bon trosset després que la nostra Cristineta amb els plats i acompanyada d'un xixonenc que van posar ordre amb les entrades... sense comentaris. Per cert que s'ha notat la crisi, ja que van haver molts pocs coets, comparant-ho amb els altres anys, ... esperem que tot s'arregle



Una volta acabat el correfocs, ens vam ficar davant del "Séptimo Cielo" i com es habitual i davant una multitud animadíssima vam tocar la muixeranga, els nanos de Xixona, els maulets, la tarantel·la bel·la i alguna altra..



En acabant, i desfilant a ritme de marxa cristiana (l'altet dels canons) vam pujar al pati de les escoles on ens esperaven els de "Folk i Festa".

Per cert que ens vam trobar a la Callosina Elena Galiana disfrutant de la festa en la mateixa plaça de Xixona, acompanya pel que em van explicar per un "molt bon amic" xixonenc.



dimarts, 11 d’agost del 2009

Una altra manera d'entrar al bloc de la colla el Pinyol

Hem adquirit un nou domini per tal d'accedir més fàcilment al nostre bloc, i des d'ara també podreu entrar ficant la següent adreça

http://www.collaelpinyol.info


L'adreça actual de http://www.collaelpinyol.blogspot.com/ continuarà funcionant igual que abans, de fet la el nou domini .info l'únic que fa és redireccionar cap a la .blogspot.com.

dissabte, 8 d’agost del 2009

Correfocs de Xixona el divendres 14 d'Agost

A Xixona estan prop d´entrar en la setmana gran de les festes i com tots els anys cel·lebren el tradicional correfocs precedit del IV Aplec de colles a Xixona.



Enguany es cel.lebrarà el Divendres 14 d´Agost i comptaran amb la col·laboració de les següents colles:

- Colla “El Tossal” de Sant Vicent del Raspeig
- Colla “La degollà” d´Alcoi
- Colla “L´Arraix” de El Campello
- Colla “El Pinyol” de Callosa d´En Sarrià
- Colla de “Sant Antoni” d´Alacant
- Colla “El Nuvolet” de Mutxamel
- Colla “La Lligassa” d´Atzeneta d´Albaida

HORARIS:

18:00h - RECEPCIÓ DE COLLES A LA PLAÇA
19:00h – PASSACARRER DE CADASCUNA DE LES COLLES PER UNA PART DEL POBLE.
20:00h – PASSACARRER PER LA PLAÇA FINS LA PORTA DE L´AJUNTAMENT PER

CADASCUNA DE LES COLLES. AL FINALITZAR INTERPRETAREM TOTS JUNTS A LA PORTA DE L´AJUNTAMENT “EL BEQUETERO” DEL MESTRE GUSTAVO PASQUAL FALCÓ EN CONMEMORACIÓ AL CENTENARI DEL SEU NAIXEMENT.

23:59h – “CORREFOCS” A CÀRREC DELS DIMONIS DE L´ALQUERIA.

QUAN ACABE EL CORRECFOCS HAURÀ UN CONCERT DE “fOLK I fESTA” AL PATI DEL COL.LEGI ELOY COLOMA.


ENGUANY ANIREM AMB EL POLO CARABASSA PER A FER EL PASSACARRER... DESPRÉS AL CORREFOC ENS CANVIAREM AMB ROBA FOSCA

divendres, 7 d’agost del 2009

Vídeo de la primera actuació de la "colla" (encara no era del Pinyol) a les festes de Sant Jaume

Ací teniu el video de canal 9 del dia 26 de juliol del 1995, on s'explica una miqueta les festes de Sant Jaume de Callosa, i on també es diu que per primera vegada tocaven les danses els alumnes de l'Escola de Dolçaina Municipal de Callosa.



Este vídeo que feia molts anys que tenia guardat, (ja que la Macu i jo mateix vam ser caps de dansa aquell dia), l'he passat a format digital per no perdre'l... per cert una salutació a Mª José Tasa Berenguer i al seu marit Àngel, que van ser els creadors del vídeo de tot el que vam fer aquell dia. (per si no els reconeixeu aquell dia van ser caps de dansa: J.E.Pérez Camallonga amb Mª José Ferrer, Vicent Beltran amb Paqui Tasa, Carles Tasa amb Mª José Tasa, Nazari Devesa amb Paqui Galiana, Agostí Berenguer amb Ester Anton, Paco Ferrando amb Rosa Roig, Paco Calvo amb Maite Cano i Ivan Gregori amb Macu Guijarro).

En este altre vídeo es pot sentir l'explicació que portava el tríptic de les danses del 1995, compaginat amb imatges molt boniques de Callosa.




Per acabar, açò és un xicotet resum de la dansà a la plaça d'aquell dia:



dijous, 6 d’agost del 2009

Més fotos de la visita a l'Oceanogràfic

Jaume m'acaba d'enviar esta foto de l'Oceanogràfic...